Един ден преди да излезете в 45-дневния болничен, трябва да сте "отработила" по трудов договор, за да имате право на обезщетение.


благодаря
Има и друг вариант, но не е много честно да даваме такива съвети.

благодаря
варианти има много ,но за да е логично и долу горе да му прилича ,затова попитах дали мога само 2 месеца мога да съм на ТД ,преди 45 дн.болнични  за да има право на обезщетение.
Споменах че дали на мин.заплата или по висока да се осигурявам и на ТД  накрая е едно и също като обезщетение( понеже имам прекъсване на месеци и много по висок доход трябва за да тарся по високо обезщетение ,далеч съм от тази мисъл .Просто искам в този случай да имам обезщетение за детето с което да се подпомогне малко
хубаво е да работиш и да съм  осигурена ,но на този етап няма и ,значи мога само последните месеци да съм наТД и осигурена за да ползвам 24 мес.обезщетение за дете. и няма да има проблем .А колко е самата осигуровка на мин. заплата сега.
здравейте .извинявам се за въпросите . както споменах по нагоре кое е по доброто за второ дете като майчинство, имам стаж 7 год. след това 2 год. майчинство платено за първото дете и  после на платена борса 8 месеца и сега сам безработна ,само си плащам здр. осигуровки (6 месеца ) сега съм бремена с второ разбрах че трябва да съм на ТД ,за да имам право на 2 год. платено майчинство за второто ,но колко месеца мога да бъда на ТД ( 7 месеца ми остават до раждането,пак 7 месеца или мога само 2 месеца да съм на ТД ,като си плащам осигуровките и после да съм в 45 дни преди раждането) И още един въпрос: ако се осигурявам на мин .заплата ,колко е самата осигуровка и имали смисъл да се осигурявам на по висока заплата т.к. калкулатора ми изчислява ,че е едно и също като заплащане ( 1 -та год, 310лв.,  а 2-та 240  лв.) .
благодаря ви -това е по добрия вариант на ТД макар и сега по малко раб.месеци и с месеците като безработна ,все пак ще получавам 2 год. обещетение за детето , което предполагам че ще бъде не по малко от МРЗ или около нея , а при социалните  само една  година и то по 100 лв. както казахте .

Благодаря ви за бързия отговор и мнение .
а сега ако съм на трудов договор ,макар и няколко месеца до самото раждане - около 7 мец на ТД -след това като майченство ще мога да получавам 2 год .платено  макар че имам прекъсване на стажа назад иначе като цяло имам стаж от 8 години ,но за второто дете имам прекъсване на стажа и като се върне назад 2 год, ще е мин.заплата сега която е за 2 год.  платено майчинство
здравейте !четох ,четох и се омотах .Та ще попитам директно -който иска да критикува или който желае да ми обясни .Благодаря .
Бремена съм с второ дете и искам да разбера относно майчинството как стоят нещата .Първото ми дете е на 3 години ( измина ми платеното майчинство - 2 години , трета година бях на борсата 8 месеца -платени, след което бях само на подпис и не съм намерила работа и прекратих борсата си ,  и сега не работя и си плащам здравните осигуровки сама , като последните месеци нямам стаж  и осигуровки -те са 6 месеца .Сега обаче като съм бремена с второ дете .как стоят нещата с майчинството , болнични няма да ми трябват защото не работя ,но как ще ми се оформи самото майчинство -назад 2 години като стаж ще се върне предполагам , но след това пак ли 2 год. платено ще е или само  1 год. и документите при соц. грижи и колко ще е възнаграждението ориентировъчно  -мин заплата или 240 лв. Много моля да ми кажете -споделете  кое е по доброто което трябва да направя . :yes3: